Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reggae Geel : 'Politie en organisatie werken samen voor een veilig, gezond en verantwoord festival'

Reggea Geel - foto NNieuws

De politiezone Geel zet zoals elk jaar extra medewerkers in om de veiligheid te waarborgen tijdens Reggae Geel. Het festival verwacht 30 000 bezoekers op 2 & 3 augustus 2024. De samenwerking tussen politie en organisatie verloopt opnieuw bijzonder vlot.

Beide partijen zetten in op een veilig, verantwoord en gezond festival voor bezoekers, vrijwilligers en omwonenden.

 

Verkeersplan: alles in goede banen

Er werd een strikt verkeersplan opgesteld door organisatie en politie, zodat de veiligheid van vrijwilligers én eventuele verkeersoverlast voor omwonenden tot een minimum wordt beperkt. De organisatie communiceerde dit helder naar de buurtbewoners. En de politie houdt uiteraard een oogje in het zeil.

Toestroom en crowd management

Vanaf donderdagmiddag zet de politie extra ploegen in om de toestroom van bezoekers te monitoren en begeleiden. Aan het station zal de spoorwegpolitie aanwezig zijn om festivalgangers die met het openbaar vervoer aankomen, de juiste weg te wijzen.

24/7 laagdrempelige aanwezigheid politie

De politie zal opnieuw laagdrempelig aanwezig zijn op en rond het festival, vaak te voet of met de fiets zodat zij aanspreekbaar zijn voor festivalgangers en buurtbewoners. Er is ook een commandopost die tijdens het festival permanent bemand is om, samen met de andere hulpdiensten, alles op de voet te volgen.

De veiligheid op het terrein wordt gegarandeerd door private security, die altijd een beroep kan doen op de politie waar nodig.

Focus op gezondheid en preventie

Genotsmiddelen zijn overal aanwezig in de maatschappij – ook op fuiven en festivals. De politie controleert op het festival en in het verkeer. De organisatie legt haar focus op welzijn, preventie en gezondheid. Infomateriaal wordt aangevuld met heldere communicatie via website en sociale media rond druggebruik en de wettelijke bepalingen rond drugs. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt wat bezoekers moeten doen om voor zichzelf en anderen te zorgen als er toch drugs werden genomen. Het doel is duidelijk: ervoor zorgen dat iedereen op zondag veilig en ongeschonden weer naar huis kan.

De preventiecampagnes richten zich op verantwoord feestgedrag, alcohol- en drugsvrij verkeer en een gezonde festivalbeleving van bezoekers. Er worden onder meer gratis oordopjes, drinkwater, condooms en alcoholtests ter beschikking gesteld van het publiek. De gratis ademtests zijn een initiatief van Reggae Geel en Fline.

Grensoverschrijdend gedrag

Op Reggae Geel is iedereen welkom. Elke vorm van geweld, discriminatie, intimidatie of seksisme wordt in de kiem gesmoord. Elke inbreuk wordt doorgegeven aan de politie. Met communicatiecampagnes via website en sociale media, wordt ook het publiek geactiveerd. Alleen samen kunnen we komaf maken met alle vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Medewerkers van Reggae Geel leren omgaan met dit type situaties tijdens opleidingen voor het festival. Met onder meer het Quality Nights-charter van het VAD, de Ask For Angela-campagne en de Wij Grijpen In-campagne van Sensoa, speelt Reggae Geel een voortrekkersrol in het creëren van een veilige festivalervaring voor iedereen.

Sociale media: politie informeert

Onder de hashtag #reggaegeel informeert de politie over evoluties rond het festival via Facebook. Je kan hen volgen via @pzglm. De organisatie communiceert via Facebook, Instagram en hun website. Je vindt hen op @reggaegeel.  Voor dringende situaties blijft uiteraard het noodnummer 112 van kracht.

Reggea Geel - foto NNieuws

Deel dit artikel